Cultuur & media

Youtubers en #BookTok moet de jeugd aanzetten tot lezen

Steeds minder kinderen en jongeren lezen boeken. Dat merken scholen en bibliotheken op in Vlaanderen. Ondanks veel originele initiatieven om de jeugd tot lezen aan te zetten gaat de leesvaardigheid toch achteruit.

In de bibliotheek van Blankenberge kunnen kinderen en jongeren kennismaken met de bib tijdens voorleesmomenten, verwendag en workshops. De bibliotheek voorziet gratis boeken voor kinderen in het eerste leerjaar, rondleidingen met scholen, auteurslezingen en nog veel meer. Maar ondanks alle moeite ziet Inge De Sutter, bibliotheekmedewerker in Blankenberge het aantal uitgeleende boeken dalen.

Inge De Sutter is wel positief over de inzet van scholen. “Al sinds de start van dit schooljaar zijn er bijna dagelijks klasbezoeken in de bib. Scholen beginnen steeds meer in te zetten op leesplezier. Dit komt ook omdat er vandaag in de lerarenopleiding meer aandacht is voor jeugdliteratuur dan vroeger” aldus Inge De Sutter.

De Leesjury

De Leesjury, de grootste leesgroep in Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen vier en achttien jaar, blijft populair. Ook in de bibliotheek van Kortrijk is een Leesjury. Volgens Stefanie Jonckheere, van Bibliotheek Kortrijk, blijft de vraag om in te schrijven bij de Leesjury groot. Voor sommige groepen moeten ze met een wachtlijst werken.

“De Leesjury is een vaste waarde die blijft draaien. De meeste kinderen die zich inschrijven blijven elk jaar terugkomen.” – Stefanie Jonckheere, Bibliotheek Kortrijk

Boekenrek in de Standaard Boekhandel Kortrijk
© Orphée Vanhove

Leeskeuze

Verder blijft de vraag bij kinderen naar immer populaire reeksen zoals ‘Het Leven van een Loser’, ‘Het Dagboek van een Muts’ of ‘Geronimo Stilton’ groeien. Ook fantasieboeken vallen in de smaak. Maar vanaf het middelbaar lijkt de interesse in lezen te dalen. Stefanie Jonckheere, van Bibliotheek Kortrijk, vermoedt dat verplicht een boek lezen voor een boekbespreking het lezen minder aantrekkelijk maakt. 

#BookTok

Een trend dat wel voor een vernieuwde interesse in boeken zorgt is #BookTok. Dit zijn video’s op TikTok waarin jongeren hun favoriete boeken delen en bespreken. Volgens Rebekka van Standaard Boekhandel in Kortrijk is dit een goed fenomeen en het prikkelt opnieuw jongeren om een boek te lezen. Hier spelen ook veel bibliotheken op in. Zo heeft de bibliotheek van Blankenberge een apart BookTok-rek gemaakt. Volgens Inge is dit wel iets dat werkt en ze zien hierdoor opnieuw meer jongeren naar de bib komen. Al is ze bang dat deze hype niet lang zal blijven duren.

“Ik vrees dat het een hype is en hypes blijven niet bestaan.” – Inge De Sutter, van Bibliotheek Blankenberge

Display top 5 jeugd in Standaard Boekhandel Kortrijk
© Orphée Vanhove

Ook in de Standaard Boekhandel is een display gemaakt met de leukste boeken op dit moment. Twee van de vijf boeken zijn geschreven door bekende youtubers. ‘Gewoon Thomas’ en ‘Furtjuh’ maken video’s op YouTube die populair zijn bij kinderen. Zij brachten al boeken uit onder de titel ‘Rutger, Thomas & Paco’, Ook van de ‘Zoetje Zusjes’ en ‘CEMI’ liggen er al heel wat boeken in de rekken. 

“Boeken van youtubers zetten kinderen die veel schermen kijken aan om eens een boek te lezen. Het zijn niet de meest literaire boeken, maar het helpt wel.” – Rebekka, Standaard Boekhandel Kortrijk

Boeken bespreken op TikTok en boeken van youtubers: er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe trends gekomen om kinderen en jongeren meer aan het lezen te zetten. Maar ook scholen en bibliotheken doen hun best. Inge De Sutter van Bibliotheek Blankenberge is positief en gelooft dat er in de toekomst verbetering zal zijn in het leesgedrag van kinderen.