Lifestyle

“Ik smijt liever mijn gsm weg en leer mensen kennen in het echt.”

Gen-Z’ers zijn het swipen beu en willen terug ouderwets daten

In 2013 kwam Tinder met het revolutionaire idee van swipen. Naar rechts als je interesse hebt, naar links indien niet. Gen-Z’ers waren op dat moment kinderen of net tieners. Ze kennen het systeem dus als hun broekzak. Maar hoe heeft de wereld van datingapps en in DM’s sliden deze generatie beïnvloed? Hoe willen ze iemand leren kennen en hoe zien zij de toekomst van daten en relaties?

Gen-Z’ers zijn opgegroeid met technologie en de opkomst van smartphones. Hierdoor speelt hun online leven zich vaak online af.

En niet enkel het gewone online leven, ook het romantische aspect. Datingapps zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Volgens cijfers zijn er zo’n 300 miljoen mensen in de wereld die vandaag een datingapp gebruiken. En ook na een korte rondvraag in persoonlijke kring, heeft meer dan de helft van mijn vrienden al eens een datingapp gebruikt.

Swipe right or swipe left

Over de hele wereld en ook in eigen persoonlijke omgeving blijkt Tinder nog steeds de meest populaire optie. Volgens Tinder zelf zouden er al 55 miljard matches op de app gemaakt zijn.

Eén van die matches is Cato (21) met haar vriend Thomas. Ze matcheten voor het eerst in maart 2022 en het klikte meteen. “We wilden zo snel mogelijk afspreken. Ik denk dat we elkaar binnen een week gezien hebben. Maar het zou vroeger geweest zijn mochten we eerder tijd hebben.” Na de tweede date was het al duidelijk dat ze verder met elkaar wilden en ze vormen nu al zeven maanden een koppel.

Dit blijkt een trend te zijn bij andere de gen-Z’ers. “Als je weet wat je wil, waarom zou je dan wachten?” zegt ook Daan (24).

“Ik vind het niet erg dat mensen weten dat ik mijn vriend op Tinder heb leren kennen. Enkel bij mijn grootouders ben ik niet zo happig om dat te vertellen.” – Leonie (19)

Tinder alternatieven

Hoewel Tinder nog steeds de meest populaire app is, het is lang niet de enige datingapp. Steeds meer komen er niche-apps om mensen te leren kennen. Bijvoorbeeld Schmooze, waar je communiceert aan de hand van memes. Met Ilios kan je matchen op basis van astrologie, Fitafy is er voor fitnesslovers of Pom als muziek een prioriteit is in je leven. Deze apps zijn nog lang niet zo populair, maar ze zijn toonaangevend voor de toekomst. Met apps toegespitst op een specifieke interesse kan je misschien sneller vinden wat je zoekt.

Greet (23) gebruikt veel liever Bumble. En ze is niet alleen, de datingapp is ook erg  populair bij Gen-Z’ers. Het speciale aan Bumble: vrouwen moeten eerst moet sturen, anders vervalt de match na 24 uur. “Het stereotype is dat mannen vaak een blauwtje lopen omdat vrouwen niet antwoorden, hier worden de rollen omgedraaid en dat doet soms wel eens pijn.”, aldus Greet.

Ook Jooren (21) gebruikt soms Bumble. Naar zijn gevoel zijn er op de app meer mensen die zoeken naar een echte relatie in plaats van seks.  Hij is wel fan van het idee dat vrouwen eerst moeten sturen: “Je merkt dat het niet makkelijk is voor sommigen, maar de app suggereert ook vragen of onderwerpen zodat het gesprek vlotter kan lopen.”

Sociale media

Maar in een wereld vol social media is een dating-app ook niet altijd nodig. Myrthe (20) kreeg een DM  op Instagram van een jongen Ze bleven sturen en het klikte goed. Myrthe: “We hebben een date afgesproken nadat ik heb gecheckt bij gemeenschappelijke vrienden, ik wilde zeker zijn dat het veilig was. Maar zelfs toen had ik nog stress.”

“Sociale media is leuk om mensen te leren kennen. Er wordt niet specifiek verwacht dat het om daten gaat zoals bij datingsites, wat de druk dan ook wat afneemt.” Jooren (21)

Algoritmes

Justine (22) gebruikt soms Tinder en Bumble. Wat haar het meeste frustreert is het algoritme: “Ik krijg na een tijdje veel meer jongens te zien die niet mijn type zijn.”

Het systeem achter Tinder, Bumble en nog andere datingapps heet behavior-based matching. De software gebruikt artificiële intelligentie die alle interacties zoals swipen of antwoorden op berichten evalueert. Maar dit is niet alles. Elk profiel krijgt ook een aantrekkelijkheidsscore. Deze score wordt niet enkel bepaald door hoe knap je er uit ziet op je foto’s, maar ook hoeveel likes je krijgt, of je betaald voor premium opties, je ingestelde voorkeuren, locatie, enzovoort. Op basis van deze score krijg je mensen te zien met een gelijkaardige score.

“Voor mij mogen datingapps in de toekomst nog meer specifiek  worden met het instellen van je voorkeuren.” – Amelie (23)

Iets anders wat Tinder doet is matchen op basis van gelijke interesses. Zo kan je op de explorepagina al mensen selecteren volgens specifieke categorieën. Dit zijn groepen als natuurliefhebbers, sportief, creatievelingen, bingewatchers, sensatiezoekers, reislust  of muzieklovers. Handig als je weet dat je misschien een lief wil die net zo graag reist als jij.

Nostalgie

“Ik hoop dat dat daten niet nog meer veranderd door invloeden van technologie. Ik wou dat het eerder was zoals vroeger, voor sociale media.” – Margot (21)

De generatie die is opgegroeid met 24/7 online prikkels is het Tinderen en swipen helemaal beu. Niet alleen omdat het vaak enkel leidt tot casual afspreken voor seks, maar ook omdat het na een tijdje heel eentonig is.  Daar is Greet het ook mee eens: “We zijn online opgegroeid en we zijn er denk ik meer en meer van af aan het stappen. Ik smijt liever mijn gsm weg en leer mensen kennen in het echt.”

Dit is voor Gen-Z’ers erg herkenbaar. Ze dromen vaak van een “meet cute”, het spontaan leren kennen op een onverwacht moment. Sien (21): “Het liefst zou ik iemand tegenkomen op een feestje of ergens anders spontaan ontmoeten.”

Dat beaamt ook Maarten (22): “Ik zou het leuk vinden om meer old school te daten: iemand tegenkomen op café of op school, vrienden worden, elkaar beter leren kennen en dat het zo verder groeit.”

Een toekomstvoorspelling

Wat kunnen we voorspellen voor de toekomst van daten? Ondanks de vaak negatieve gevoelens tegenover datingapps, zullen we ze wellicht nog blijven gebruiken. Zonder twijfel zal artificiële intelligentie en andere technologie de komende decennia een invloed hebben op de manier waarop we mensen leren kennen.

Maar Gen-Z’ers willen vaker en liever hun smartphones neerleggen en iemand op de ouderwets manier leren kennen. Zeker na de coronapandemie lijken we meer te verlangen naar het ontmoeten van mensen op een authentieke en spontane manier. Op school, het werk, in de fitness, op café of festivals.

En voor de Gen-Z’ers die echt niet meer weten hoe ze tegenwoordig aan een date raken: de “ik-schrijf-een-artikel-over-daten”-methode werkt ook ontzettend goed.

Dit vind je misschien ook leuk